Hvor boede du/I før I flyttede til Sejerø?
Efter at have boet i Kolding / Vonsild i en længere årrække, fik Tommy muligheden for at kunne flytte sit arbejdssted til Sjælland, mens Lisbeth ville kunne pendle til hendes arbejde i Odense. Vi flyttede til et lejet et hus ved Tissø, hvor vi blot boede i 7 måneder. Vi havde kortere til vores feriebolig, og vores ønske om at købe en tredjealders bolig, så vi kunne bo her permanent. Det blev langt hurtigere, en realitet end vi havde forestillet os.
Hvad er den egentlige grund til at du/I flyttede til Sejerø (f.eks.: Nyt job/pension/ prøve noget nyt…)?
Vi valgte at flytte til Sejerø, da vi konstaterede at Tommy ville kunne pendle til Hedehusene, og vi så samtidig havde mulighed for at speede renoveringen op på vores netop nyerhvervede hus på Brovej. Sidenhen fik Lisbeth tilbudt en stilling som pædagog i børnehuset på Sejerø Skole og Børnehus.
Hvor længe har du/I boet på Sejerø?
Vi købte huset på Brovej i februar 2019, flyttede reelt hertil i juli 2019.
Kendte du/I noget til Sejerø inden i flyttede hertil (f.eks. har venner/familie på øen, kommer på øen som turist)?
Lisbeth er fra barnsben kommet på Sejerø, hvor hun i skoleferier sammen med sine søskende, boede hos en moster og onkel på havnen. Lisbeth har familie, der også bor her.
Tommy er også fra barnsben kommet på Sejerø med sin far, som var grisehandler, og vi brødre gjorde meget for altid at komme med, når lejligheden bød sig.
Vi have et ønske om at anskaffe os en feriebolig her på Sejerø. I september 2014 fik vi muligheden, og købte Brovej 7, vores feriehus, med flexbolig tilladelse (helårsbolig uden bopælspligt). Vi nød mange ferier her, og kom her året rundt, og her skabtes også ideen om, at finde et mere passende hus, der kunne bruges som vores tredjealders bolig.
Hvad er din/jeres beskæftigelse (eks. du/i er i arbejde. Søger arbejde. Er uden arbejde, er det så bevidst)?
Lisbeth arbejder som pædagog i Børnehuset på Sejerø skole og Børnehus.
Tommy arbejder som ingeniør og projektleder i Hedehusene, og pendler dagligt (i ikke COVID-tider) mellem Sejerø og Hedehusene. Med lidt fleksibilitet og lidt velvilje fra arbejdsgiveren hænger det fint sammen. Færge overfarten bruges til dels også til arbejde. Og i denne COVID-tid er det rigtig dejligt at der er fibernet, så man kan arbejde hjemmefra.
Hvad kan du/I godt lide ved at bo på Sejerø (f.eks. naturen, stilheden, at alle kender alle)?
Vi så glade for at fornemme den nærhed, der er til naturen, den friske luft med ”højt til loftet”, der findes her på Sejerø. Vi bruger gerne øen til gå- og cykle ture, når ellers ikke husrenoveringen tager så meget af tiden. Om sommeren sker det ofte, at Lisbeth har pakket aftensmaden og badetøjet, og når Tommy så kommer hjem, kører vi en til tur ud til fyret, hvor vi bader og nyder aftensmaden.
Tommy får ofte følelsen at være kommet på ferie, når han kommer hjem fra arbejde med eftermiddags- eller aftensfærgen. Man slipper den daglige travlhed, og går mentalt dejligt ned i ferie ”mode”.
Vi føler allerede, at vi er vel modtaget og godt bekendt med mange beboere her. Det er af stor betydning, at der på Sejerø er en skole og velfungerende indkøbsmuligheder. Okay, i sommerperioden er Dagli’ Brugsen nok lidt presset på at holde trit med varer på hylderne (der er vist også en sammenhæng til, at COOP-gruppen har fået et nyt IT-system). Vi tænker også over, hvor vigtigt det er, at de sommerhusejere og turister der kommer hertil og handler i brugsen, og derfor bidrager til dens fortsatte eksistens. Lige såvel som der er utrolig nem adgang til læge, her får man jo en tid, samme formiddag som man ringer. Selv receptpligtig medicin leveres i brugsen efter kl. 14, blot den er bestilt før kl. 11, det er da service!
I forbindelse med renoveringen oplever vi også, at det er godt, der er lokale håndværkere her på øen, og opleve den fleksibilitet de udviser. Det kræver dog både god planlægning, og tålmodighed at gennemføre en større renovering, som vi er i gang med her.
Vel har vi ikke grillbarer her, men året igennem er der alligevel mulighed for at købe mad med hjem, eller spise på de forskellige spisesteder, når ellers ikke COVID stopper det.
En anden ting vi bemærker, er den fælles hjælpsomhed, der eksisterer her, om det er fra at låne maskiner eller til at få dækket behov for dagligvarer efter lukketid, så er hjælpen der.
Vi spoler tiden 10 eller 25 år frem. Bor du/i stadig på Sejerø? hvis ja – hvorfor? hvis nej – hvorfor ikke?
Vi føler også overbeviste om, at vi stadig bor på Sejerø om 15 – 20 år. Vi ser frem til at kunne nyde vores tredje alder her, men også at have Sejerø som en base at rejse ud fra, og opleve mere af Europa og mere til.
Hvordan oplever du/I Sejerø om vinteren (f.eks. lang og trist, der sker intet. et pusterum fra sommerhalvårets turister. tid til fordybelse)?
Vi har vel nærmest 2 sider af hvordan Sejerø opleves om vinteren og om sommeren. Vinteren er dejlig stille og rolig, vi oplever stærke vinde og nyder kolde gåture ned på en mennesketom havn, og ser frem til fordybelse i en god bog, når ellers vores renovering tillader. Foreningslivet har vi ikke rigtig oplevet, da det desværre har været lukket ned denne vinter, men et stort foreningsliv det er der her. Vi har også engageret os i diverse bestyrelsesarbejde, menighedsråd og øvrigt frivilligt arbejde. Dejligt stille som vinteren er, lige så livlig er sommeren, hvor øen ”vågner” og bliver fuld af liv og mennesker. Det er en god tid med flere aktiviteter mange steder på øen og ikke mindst på havnen. Caféer og restauranter, kaffe & is salg, og vejboder popper op. Efter en lang sommer er det også dejligt, når øen slumrer stille hen igen, ”måske ligesom” for at gøre klar til næste kommende sommer.
Føler du/i at det er trygt at bo på Sejerø (f.eks. egen læge, akut helikopter, langt til sygehus)?
Vi har begge oplevet familie, som har måtte hentes i helikopter og vi må sige, at med den hastighed det foregår i, tror vi faktisk, at det er noget hurtigere at komme på hospitalet fra Sejerø i forhold at bo f.eks. på Sjælland. Vi har set, hvor hurtigt det lokale akutberedskab rykker ud, dukker talstærkt op og vores lokale læge er også fremme indenfor få minutter, så man er meget hurtigt, i sikre hænder.
Hvad ville få dig/jer til at flytte fra Sejerø (f.eks. mistet job, familie andet sted i Danmark, for lille samfund)?
Det ville virkelig være ærgerligt, hvis der ikke var dagligvarehandel her længere, det ville selvfølgelig være mere besværligt at klare sig uden lokal indkøbsmulighed, det ville kræve endnu mere planlægning, og meget brug af rejsetid. Så vores opfordring er til alle, der bor og kommer på Sejerø, brug Dagli’ Brugsen, så den kan overleve, og få mulighed for at udvikle sig.
Vi har ikke børn i Skole- og Børnehuset, men uden den institution ville det også blive rigtig svært at tiltrække og fastholde yngre mennesker her. Det er derfor dejligt at se, at der er flyttet unge familier hertil i de senere år.
Og i den anden ende af ”aldersskalaen”, har vi vel et de plejehjem, med en af de bedste udsigter til øens livsnerve; færgen og over havnen.
Hvad har vi glemt at spørge om? er der noget du/i synes der mangler at blive fortalt om Sejerø, som kan være med til at lokke flere fastboende hertil. Vi vil selvfølgelig gerne have alle aldre til Sejerø, men vi er især interesserede i børnefamilier som kan være med til at holde gang i skole og børnehus.
Vi synes at Sejerø er et velfungerende samfund, hvor man tager vare på hinanden – vi føler os trykke her.