Josephine havde aldrig besøgt Sejerø, inden…

Hvor boede du/I før i flyttede til Sejerø?
Jeg boede på Nørrebro i København.

Hvad er den egentlige grund til at du/I flyttede til Sejerø (f.eks. nyt job/pension/prøve noget nyt…)?
Jeg vidste, at jeg gerne ville ud af byen, men jeg vidste også, at jeg gerne ville være en del af et stærkt lokalsamfund, der identificerede sig med området og satte en ære i at løfte og engagere sig lokalt.
Da jeg så et jobopslag på Sejerø, vidste jeg, at det var en unik mulighed for at indgå i et fællesskab, der hverken var kvælende småt eller helt anonymiserende stort.

Hvor længe har du/I boet på Sejerø?
Lidt over syv måneder.

Kendte du/I noget til Sejerø inden i flyttede hertil (f.eks. har venner/familie på øen, kommer på øen som turist)?
Jeg havde aldrig besøgt Sejerø, inden jeg besluttede mig for at søge arbejde og flytte herover. Men efter jeg tog stillingen, har jeg hurtigt fundet ud af, at der er mange i min omgangskreds, der enten har sommerhus eller et hjerte for øen.

Hvad er din/jeres beskæftigelse (eks. du/i er i arbejde. Søger arbejde. Er uden arbejde, er det så bevidst)?
Jeg har en stilling med embedsbolig på øen. Det var vigtigt for mig at flytte til et nyt område med en ”mission” eller et projekt, så man mere naturligt kunne integrerer sig i samfundet. Jeg har dog indtrykket af, at man hurtigt kan indgå i det lokale liv, hvis man har lyst, gennem foreningslivet og lokale aktiviteter.

Hvad kan du/I godt lide ved at bo på Sejerø (f. eks. naturen, stilheden, at alle kender alle)?
Sejerø er en lille boble. Det er en tidslomme på nogle punkter. Blandt andet når det kommer til en slags ”landsbyidyl”, som jeg ikke troede eksisterede længere, før jeg flyttede hertil: Eksempelvis landede jeg lige det år, hvor gadekæret igen frøs helt til, så alle øens børn og barnlige sjæle kom ud for at spille ishockey hver dag.
Mine gæster kommenterer altid på, hvordan alle folk hilser på hinanden, og hvor hyggeligt og let snakken går på færgen, i dagli’brugsen, på genbrugspladsen, i kirken m.fl.
Det er som om, at folk er lidt på ø-tid. Man når mere, men man har alligevel altid tid til lige at komme ind til en kop kaffe og en bid kage eller at se de nyfødte lam, eller hvad det nu skulle være.
Med hensyn til naturen kunne jeg slet ikke stå for alle de vilde harer, rådyr og påfugle, der passerer gennem haverne jævnligt. Det er også første gang i mit liv, jeg rigtig har fået set en god stjernehimmel – eller rigtig har kunne sætte pris på den.

Vi spoler tiden 10 eller 25 år frem. Bor du/i stadig på Sejerø? hvis ja – hvorfor? hvis nej – hvorfor ikke?
Selvom jeg er ung, og man nok ville forvente, at jeg skiftede stilling om en 5 års tid, kan jeg lige nu ikke komme i tanke om nogle bedre omstændigheder at nyde livet fra.
Jeg havde ikke tænkt over at ølivet var mit næste skridt, men ligeså snart jeg fik tanken, kunne jeg mærke, at det ræsonnerede så meget med mig, at jeg undrede mig over, at jeg aldrig havde tænkt tanken før.
Jeg tror også, at når man først er blevet øbo, kan man ikke rigtig vænne sig til tanken om at opgive den identitet igen. Det føles meget naturligt og rigtigt at indgå i denne størrelse fællesskab. Og man føler sig altså også lidt sej (jeg gør i hvert fald).
Så lige nu kan jeg ikke lige forestille mig, hvad jeg skulle flytte videre til herfra.

Hvordan oplever du/I Sejerø om vinteren (f.eks. lang og trist, der sker intet. et pusterum fra sommerhalvårets turister. tid til fordybelse)?
Jeg har kun boet her i det koldere halvår indtil videre og har ikke oplevet nogen problemer forbundet med at flytte fra indre by til efterår-vinter-Sejerø. Det er rart at mærke vinden suse og kunne se på havets bølger, når planterne ligger og sover i naturen.
Og fordi man står meget sammen i lokalsamfundet, og øboerne er så venlige og gæstfri, synes jeg aldrig, at man mangler selskab og adgang til en lys og varm stue, hvis man trænger til det.

Føler du/i at det er trygt at bo på Sejerø (f.eks. egen læge, akut hellikopter, langt til sygehus)?
Jeg føler mig ekstremt tryg på Sejerø. Jeg tror, at det er nemmere at komme til læge og skadestuen, hvis man virkelig kommer galt afsted, og fordi at man ikke lige kan lave ballade og stikke af, (fordi man skal vente til næste færge for at slippe af øen,) føler jeg ikke, at jeg skal bekymre mig særligt om kriminalitet.
Jeg nyder ikke at skulle låse min cykel med motorcykel-kæde som i København. Det er ligesom en Astrid Lindgren film, hvor man bare stiller cyklen mod en hæk og går videre.

Hvad ville få dig/jer til at flytte fra Sejerø (f. eks. mistet job, familie andet sted i Danmark, for lille samfund)?
Hvis min partner simpelthen ikke kunne trives i øsamfundet eller ikke kunne få det til at lade sig gøre med at arbejde hjemmefra og pendle. Men det ville være svært for mig at skulle give mit liv og tilhørsforhold op, som jeg identificerer mig så stærkt med her. Det føles virkelig rigtigt for mig at bo på Sejerø, så jeg ville nok være villig til selv at pendle eller arbejde med deltids-modeller, når det kommer til relationer og arbejde, for at kunne blive på øen.

Hvad har vi glemt at spørge om? er der noget du/i synes der mangler at blive fortalt om Sejerø, som kan være med til at lokke flere fastboende hertil. Vi vil selvfølgelig gerne have alle aldre til Sejerø, men vi er især interesserede i børnefamilier som kan være med til at holde gang i skole og børnehus.
Jeg synes virkelig, at der er mange gode mennesker og ressourcer, der ligger i det sejerøske lokalsamfund, som bare venter på, at der er nogle, der gerne vil sætte gang i nogle projekter. Jeg tror, at rigtig meget vil kunne lade sig gøre – mange beboere ville med det samme træde til for at støtte op om, hjælpe og deltage, ligeså snart nogen havde mod på at gå forrest eller prøve noget nyt. Det er i hvert fald, hvad jeg selv har oplevet indtil videre.

Og der virker også til at være stor taknemmelighed og velvilje overfor unge mennesker, der kommer med en positiv indstilling og nye ideer.