På Sejerø har vi en del gamle traditioner. Her på denne side vil vi forsøge at beskrive nogle af dem.
Fulskager
Vi starter med vores egnsret Fulskager. Fuldskager spises på alle tider af året. Det er en speciel middagsret som er gået i arv gennem generationer og som kræver et vist håndelag og lang tids øvelse.
Ingredienser:
Flæskefars ( 1 kg. = ca. 42 stk.)
Løg
Allehånde
Salt
Timian
1 kop Havregryn
Mel
4 kopper Vand (hvis man bruger varmt vand, bliver dejen nemmere at arbejde med)
Tilberedning:
Flæskefars æltes med løg – allehånde og salt evt. timian. Trilles til kødboller og fryses ned. Havregryn sættes i blød i vand – derefter mel i, til dejen slipper og er smidig , men stadig er til at få til at klistre sammen. lad dejen hvile i en ½ time så bliver den mere smidig. Herefter former man i hånden små tynde”pandekager ” af dejen, som så lægges omkring kødbollen og lukkes så der ikke er huller i dejen. Fulskagerne kommes nu i en gryde med kogende vand – der røres jævnligt og forsigtigt i gryden – og må ikke koge kun simre efter at fulskagerne er kommet i. Fulskagerne er færdige efter ca. 20 min. – men ta’ en op og kontroller inden alle tages op. Spises med salt og evt. timian. Timianen kan kommes i farsen , men også bare spises til lige som salt.
Pinsekager
Efter Påske kommer Pinse, der traditionsmæssigt ikke byder på det helt store, dog er der stadig nogle, der samler mågeæg for at bage pinsekager, også kaldet grynkager. Opskriften ses herunder.
ingredienser:
500 g grødris
250 g knækkede byggryn
3 l mælk – lidt salt
1/2 kop mel
20 æg (mågeæg eller hønseæg)
rosiner.
Tilberedning:
Ris, byggryn, lidt salt og mælk koges ligesom til risengrød og stilles koldt til dagen efter. Røres derefter sammen med mel, æg og rosiner efter behag (æggene skal piskes let sammen inden de kommes i). Bages på panden ligesom tykke pandekager eller klatkager, vendes på et grydelåg. Kan serveres varme eller kolde, med sukker, syltetøj, sirup, brun farin eller rababerkompot alt efter behag.
Kød og Kæber
Kød og Kæber er en ret der spises af næsten alle øboer 3 gange om året. Nemlig fastelavnsmandag, lille juleaften og lille nytårsaften.
Ingredienser: (til 4 personer)
1 mellem stort Hvidkål
1 kg. gulerødder
1 kg. kartofler
et lille stykke kogeflæsk
et lille stykke røget snitte
500g medisterpølse
stærk hjemmerørt sennep (sennepsmel)
mel, havregryn
rosiner
smeltet smør eller hvid stuvning.
Tilberedning:
Grøntsagerne renses og skæres over på midten, gulerødder og kartofler koges i hver sin gryde. Kogeflæsk og røget snitte koges sammen i ca. 1 time, alt efter størrelsen, når der mangler ca. 1 kvarter kommes pølsen i. Når det er kogt tages det hele op og pakkes ind for at holde på varmen. Herefter koges hvidkålen i det samme vand kødet kogte i, kogetid efter behag. Dette skal ligeledes pakkes ind da vandet skal bruges til at koge det sidste, nemlig fulskagerne med rosiner.
De laves på følgende måde: 2 kopper lunken vand, tilsættes 1 kop havregryn og 1 kop rosiner, det hele blandes med mel og æltes til en ensartet dej, der trilles til “valnødde” store kugler som koges i vandet fra kødet og kålen, kogetid ca. 20 min. Kan serveres med smeltet smør eller en opbagt hvid sovs lavet af kogevandet.
Trille Påskeæg
På Sejerø trilles der hvert år påskeæg påskedag. Både øboer og turister koger og farver æg i stor stil og tager til Fyrbakken eller til Tyvsbjerg hvor man triller de farvede æg op af bakken indtil de går i stykker.
Gammeldags Sejerø Pebernødder
4 dl. Hvidtøl
4dl. sukker
1. kg sigtemel.
2 tsk kardemomme
Det hele blandes sammen og stillet koldt, så er dejen nemmest at arbejde med. Trilles ud og skæres. Der bliver til ca. 2 bradepander fyldte. Bages ved 175 grader i ca. 20-25 min. alt afhængig af ovnen.