Brevet er stillet til Martin Damm, Borgmester, Kalundborg Kommune
Tina Beck, 1. Viceborgmester, Kalundborg Kommune
Christian Kallenbach, 2. Viceborgmester, Kalundborg Kommune
14. januar 2025
Åbent brev til borgmestrene i Kalundborg Kommune vedrørende forvaltning af færgedrift i Sejerø-bugten
Vi vil takke for borgermødet på Sejerø, afholdt af den kommunale forvaltning d. 30. november 2024. Det foregik i en fordragelig tone, hvilket på den ene side var en stor lettelse.
På den anden side efterlod det en vished for, at mange af de fremmødte repræsentanter for kommunalbestyrelse samt forvaltning tog hjem uden at være klar over, hvor kaotisk forvaltningen af færgedriften i Sejerøbugten har udviklet sig de seneste 2 – 3 år – og hvor katastrofale konsekvenser, det har haft – og vil få på lokalsamfundene. Udviklingen er sket i takt med, at overfartsledelsen reelt er trukket ind i den kommunale forvaltning, uden at lokalsamfundene på noget tidspunkt bliver taget med på råd om de beslutninger, der træffes. Fire overfartsledere på 2-3 år taler sit tydelige sprog om ledelsesproblemerne.
Positivt var også borgmesterens forslag om et mindre repræsentantskab, som står som øens kontaktpersoner og repræsentanter i forhold til kommunens forvaltning af færgedriften. Vi kan supplere med, at lige netop det forslag fremsatte vi for direktøren med ansvar for Teknik, Plan og Miljø kort efter dennes ansættelse i Kalundborg Kommune. Vi ønskede at komme ”ind i maskinrummet” og blive hørt i forhold til overfartsledelse og de beslutninger vedrørende færgedriften, der træffes i den kommunale forvaltning. I stedet fik vi et ’dialogforum’ med én repræsentant for hver af 8 interessentgrupper på øerne. Da ø-repræsentanterne på et tidspunkt fremlagde et gennemregnet beslutningsforslag, som omkostningsfrit skulle fremme muligheden for at pendle til og fra Sejerø, fik man fra samme direktør det svar, at beslutninger kun kunne træffes i Ø-udvalget. Vi kan tilføje, at der ikke kan peges på ét eksempel, hvor forvaltningens dispositioner har været fremsat til dialog med repræsentanter for øerne, førend man har kunnet meddele os, at beslutningen var truffet. Så at bruge ordet ’dialog’ som et udtryk for demokrati i relationerne mellem Kalundborgs kommunale forvaltning og lokalsamfund på øerne er politisk spin af den mest misvisende karakter.
Således er det også med borgermødet på Sejerø. Det blev omtalt som en dialog om planer for den fremtidige færgedrift. Vi blev ikke præsenteret for en eneste ’plan’, og hver gang vi spurgte ind til de planer og intentioner vi jo godt kender, bl.a. fra referater fra møder, som overfartsledelsen har deltaget i, blev de benægtet af forvaltningen. Det er da paradoksalt, at man kan fremsætte disse intentioner og planer for mødedeltagere fra hele landet, mens man benægter dem overfor det lokalsamfund og den vælgergruppe, man er aflønnet af og sat til at betjene – og som kommer til at betale omkostningerne. Et kort rids til eksempel: For få år tilbage flyttede man vagtskiftet (tørnen) på færgen fra Sejerø til Havnsø hvert andet år. Øboerne protesterede og forudsagde, at så ville man om få år flytte tørnen permanent som et forstadium til, at man kort efter flytter færgens hjemsted og overnatning
til Havnsø. Det blev af borgmester og rederichef kategorisk afvist dengang, at man ville flytte tørnen permanent! Spurgt ind til det på mødet, blev der svaret vævende på planen om at flytte tørnen permanent og benægtende på planen om at flytte færgens hjemsted til Havnsø. Tre uger efter mødet er den permanente flytning af tørnen til Havnsø effektueret! Øboerne fik informationen fra besætningsmedlemmer! Hvordan kan man dog med nogen selvrespekt i et land og en kommune, som kalder sig demokratiske, holde så mange mennesker – herunder repræsentanter for kommunalbestyrelsen for nar???
På borgermødet fremlagde direktør med ansvar for Teknik, Plan og Miljø en statistik for aflysninger af Sejerø-færgen, men undlod at gøre opmærksom på, at antallet af aflysninger nu har et niveau, som er 5-doblet i forhold til niveauet for 2022 og forud. Det vanskeliggør i alvorlig grad en pendlertilværelse, det vanskeliggør erhvervstransport, det medførte lukning af øens fjerkræslagteri, og det betyder, at festligholdelse af mærkedage flyttes bort fra øen, fordi man ikke kan planlægge at modtage gæster på Sejerø fra den anden side. Ligeledes fremlagde samme direktør en statistik, der skulle vise transportaktiviteten på Sejerø-færgen, som for godstransporten (lastbiler og traktorer med vogne) var underestimeret i alarmerende grad. Men det er den statistik, som lægges til grund for overfartsledelsens plan om permanent at sætte Nekseløfærgen ind i sejlplanen i stedet for Sejerø-færgen på afgange midt på dagen! Det vil gøre erhvervstransport til og fra Sejerø absurd meget mere bekostelig og umulig at planlægge!!
Martin Damm omtalte på mødet kommunens udskydelse af beslutning om anskaffelser af 2 el-færger. Derimod blev øboernes grundige arbejde som dokumenterer det fagligt set helt ukvalificerede projekt til nye færger, som er blevet fremlagt af forvaltningen, ikke nævnt med et ord. Det er naturligvis helt i tråd med, at forvaltningen ikke én gang har forholdt sig til de argumenter, der er fremsat fra øboerne mod de foreslåede nye færger. Lad os blot nævne dokumentation af green-washing, hvor forvaltningen med et dokumenteret merforbrug af energi i størrelsesorden 60% ikke blot ignorerer forpligtelserne i henhold til Paris-aftalen, men i et monstrøst omfang bærer brænde til en klode, som i bogstavelig forstand brænder nu! Det er så rystende uansvarligt, at det stadig kan ske så langt inde i det 21. århundrede i en kommunal forvaltning som Kalundborg!
At et sådant merforbrug af energi også er gift for et fremtidigt driftsbudget, taler man ikke om i en administrativ forvaltning, som ynder at gå til kommunalbestyrelsen med forslag om ekstrabevillinger med den begrundelse, at ø-samfundene er blevet så urimeligt dyre at holde i live. Det ville på den anden side ikke være svært at pege på muligheder for besparelse på økonomi, bemanding, energiforbrug og CO2-emission, men det forudsætter et forpligtende samarbejde imellem overfartsledelse og de lokalsamfund, som har forudsætninger for at se mulighederne.
Vi er på øerne i Kalundborg Kommune udsat for en forvaltning, som – hvis ikke blot håbløst ukvalificeret – så har det formål at afvikle os som lokalsamfund. Og som ikke én gang har lyttet til vore kvalificerede bidrag til at få en dialog. Vi havde set frem til et møde med kommunalbestyrelsen, som kunne kaste lys over problemerne og omkostningerne. Det har vi ikke fået.
Vi har fremsat forslag om, at der etableres en kvalificeret overfartsledelse med rod i besætningen og reference til en professionel bestyrelse med deltagelse af repræsentanter for ø-samfundene. Det er blevet os nægtet.
Ø-samfund er lokalsamfund med en grad af samhørighed og identitetsfølelse, som ikke ses længere så ofte i lokalsamfund i Danmark. Samtidig er ø-samfund pædagogiske enheder, hvor man har kontant afregning på effekten af forvaltningen af lokalsamfundet. Så hvis man undrer sig over det paradoks, at antallet af arbejdspladser i industrikvarteret Kalundborg er eksponentielt stigende igennem årtier, samtidig med at indbyggertallet i Kalundborg Kommune siden 1. januar 2012 til 31. december 2024 har været nærved konstant, men støt vigende alle årene, så kan vi tilbyde en forklaring.
Samhørigheden og identitetsfølelsen i vore øsamfund betyder også, at vi vil slås for vores overlevelse. Derfor vil der fra øerne blive stilet en åben redegørelse til Indenrigsministeren, hvor vi vil redegøre for det, vi opfatter som vanrøgt i offentlig forvaltning af lokalsamfund og vanrøgt i forhold til de forpligtelser, der ligger i Paris-aftalen for at afbøde klimaforandringerne og de katastrofale effekter heraf.
Såfremt der findes repræsentanter i Kommunalbestyrelsen, som ønsker en nærmere redegørelse og dokumentation for vore fremsatte synspunkter, står vi på øerne naturligvis til rådighed.
Ovenstående er udarbejdet i et samråd imellem de repræsentative organer på øerne i Sejerø-bugten:
Peter Rasmussen, Formand for Beboerforeningen på Sejerø
Jytte Heglund, Medlem af Ø-udvalget, indstillet af Nekselø
Klaus Perkild, Formand for Ø-udvalget
Laurids Siig Christensen, Sejerø udviklingsforum