Ud og gå på Sejerø. Vandrestiforeningen Sejerø er kommet med en ny folder
Ud og gå på Sejerø. Vandrestiforeningen Sejerø er kommet med en ny folder, der skal give lyst til at vandre på Sejerøs strande, stier, markveje og veje. I alt syv
Sejerø Fyr blev opført i 1852 og er beliggende på Sejerøs nordvestpynt – kaldet Gniben – en morænelerbakke 50 fod høj (15,5 m), hvorpå det 19 meter høje runde, pudsede og gulmalede fyrtårn er opført – kun to meter fra skræntkanten. Fyrtårnet har en focushøjde på 50 fod (15,5 m). Således er fyrets lyshøjde 100 fod = 31 m.
Fra 1852 til 1903 var det et spejlfyr bestående af ni parabolske spejle og ni olielamper anbragt i tre grupper. Fyrapparatet roterede en omgang på seks minutter. Således kom der et blink hvert andet minut.
I 1903 blev spejlapparatet udskiftet med et linseapparat bestående af én glødenetsbrænder og seks linser anbragt i to grupper. Apparatet roterede en omgang på 30 sekunder således, at der kom tre lysblink hvert femtende sekund.
I 1956 blev fyret elektrificeret, og det roterende linseapparat blev udskiftet med en faststående tromlelinse med en 1000 W fyrlampe og som reserve en AGA gaslampe.
I 2003 blev lyskilden udskiftet med en 600 W halogenlampe med akkumulatorer som reservestrøm. Fyrkarakteren er nu to blink hvert femtende sekund.
Kong Christian d. X og dronning Alexandrine besøgte fyret d. 2. juli 1929.
54 år senere, den 10. juli 1983, besøgte Margrethe d. II fyret sammen med Prins Henrik og deres 2 sønner kronprins Frederik og prins Joachim.
Tjenesteboligerne til fyret er solgt fra til privat anvendelse.
Der er også opstillet en informationsstander ved fyret med kort over farvandet og lidt historie.
Ønsker du at vide endnu mere om Sejerø fyr, kan du købe fyrpasser Knud Hammekens bog: ”Historien om Sejerø Fyr fra 1848 til 2004”. Bogen rummer mange detaljer og giver et indblik i fyrvæsenets historie og vilkårene for de mennesker, der levede og arbejdede på fyret. Bogen kan købes på Sejerø Museum, Tynebjerg Mohair eller købes/bestilles hos Knud Hammeken. Mail: knud@hammeken.biz. Prisen er kr. 95,- ekskl. porto.
Ud og gå på Sejerø. Vandrestiforeningen Sejerø er kommet med en ny folder, der skal give lyst til at vandre på Sejerøs strande, stier, markveje og veje. I alt syv
Sejerø den 30. juli 2024. Notat til Teknik- og Miljøudvalget (TMU) i Kalundborg Kommune. Vi oplever i denne sommer en kulmination af forstyrrelser, planlagte som ikke-planlagte, af færgedriften i Sejerøbugten.
Åben Høj på Grønnebjerg, holder åbent hele juli måned fra kl 12:30 til 18:30. Der er mulighed for at gå en tur rundt om gravhøjen og opleve kompasset som vises
Sejerø Beboerforening: sejero@hotmail.dk